Proč nezkusit štědrovečerní večeři trochu jinak? Co třeba vyzkoušet kompletní vegetariánské menu? Nezatížíme organizmus tučným jídlem, a prožijeme tak svátky
i dny následující v plné kondici.
Zázvorová polévka s kokosovým mlékem (pro 6 osob)
Zázvor 200 g
Cibule 100 g
Ovesné vločky 75 g
Sůl
Česnek 3 stroužky
Olej slunečnicový 15 ml
Kořenová zelenina 250 g
Zeleninový vývar 2 l
Kokosové mléko 300 ml
Zeleninový bujón Würzl 30 g
Kudrnka
Technologický postup: Jemně nakrájenou cibulku společně s oloupaným a jemně nastrouhaným zázvorem zpěníme na oleji. Pak přidáme mrkev, celer a petržel nakrájené na menší kostičky. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přidáme sůl, česnek a zeleninový bujón Würzl. Když zelenina změkne, zahustíme polévku ovesnými vločkami a chvíli povaříme. Nakonec polévku zjemníme kokosovým mlékem a na talíři zdobíme čerstvě nasekanou kudrnkou.
Robi řízečky v bylinkovo-sezamové krustě pro 6 osob
Robi maso 800 g
Bio vejce 2 ks
Celozrnná mouka 250 g
Sůl
Kudrnka 10 g
Rozmarýn 5 g
Rostlinný olej 300 ml
Sezamové semínko bílé 100 g
Bazalkové pesto 100 g
Citróny 1 ks
Technologický postup: Z vody, mouky, vajíček a bylinek vyšleháme hustší těstíčko, které osolíme a přidáme trochu bazalkového pesta. Z robi plátků nožem vyřízneme podkovičky nebo rybičky, které obalíme z obou stran v těstíčku a nakonec obalíme v bílém sezamu. Poté smažíme na mírném plameni do zlatova. Nakonec řízečky pokapeme čerstvým citrónem a podáváme s bramborovým salátem.
Bramborový salát se sojanézou pro 6 osob
Brambory ve slupce 1 kg
Okurky nakládáné 100 g
Cibule 50 g
Sůl
Pepř černý mletý
Hrášek 50 g
Majonéza sójová 200 g
Hořčice plnotučná 20 g
Pažitka 5 g
Kořenová zelenina 300 g
Bylinkový ocet 100 ml
Šmakoun 230 g
Technologický postup: Brambory ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Přidáme nakrájenou a uvařenou mrkev, celer, petržel a jemně nasekanou cibulku. Zlehka promícháme a přidáme hrášek, sójovou majonézu, sůl, pepř, hořčici a trošku bylinkového octa. Vše promícháme a nakonec přidáme čerstvě nasekanou petrželku.
Dezert: Jáhlový nákyp s meruňkami, mandlemi a rostlinnou šlehačkou
Jáhly 350 g
Skořice 10 g
Čerstvé meruňky, nebo kompot 700 g
Cukr třtinový 120 g
Rostlinná smetana 500 ml
Cukr moučka třtinový
Mandle plátky 200 g
Sójová smetana ke šlehání 100 g
Rostlinný tuk Provamel 30 g
Technologický postup: Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti, a vložíme do hrnce. Zalijeme je smetanou a přidáme 2 litry vody. Vaříme na mírném plameni do polo měkka. Pak jáhly scedíme a necháme okapat. Pekáček vymastíme rostlinným tukem Provamel, přidáme vrstvu jáhel, poté meruňky, pak opět jáhly a meruňky, a nakonec nahoru znovu jáhly. Nakonec položíme na vrch nakrájené plátky rostlinného tuku, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova při teplotě 170 stupňů. Těsně před vyndáním z trouby posypeme nákyp plátky mandlí. Nakonec nákyp ozdobíme na talíři sójovou šlehačkou a čerstvou mátou.
Zdroj: Restaurace Maranatha, www.restauracemaranatha.cz
Komentáře:
Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.