Cukroví patří neodmyslitelně k vánocům. Linecké, rohlíčky, rumové kuličky....to je "klasika", co takhle něco trošku jiného. Několik zajímavých receptů jsme vám přinesli...
Džemové koláčky – Jam Tart
Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g másla
Špetka soli
2-3 lžíce studené vody
Jahodový či meruňkový džem Schwartau
Máslo na vymazání
Formičky - košíčky
Postup:
-
Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.
-
Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ni vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.
-
Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.
-
Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.
-
Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).
-
Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.
Malinové makronky s bílou čokoládou
Ingredience:
130 g moučkového cukru
110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
2 bílky (o pokojové teplotě)
65 g cukru krupice
4-5 kapek růžového barviva
Náplň:
50 ml smetany – 40-45 % tuku
100 g bílé čokolády
45 g malinového džemu Schwartau
Postup:
-
Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.
-
Cca pětinu bílku dejte na strana, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.
-
Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.
-
Směs nandejte do pytlíku s tryskou.
-
Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.
-
Předehřejte troubu na zhruba na 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.
-
Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.
-
Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte.
-
Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.
-
Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.
-
Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.
-
Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.
Müsli placičky s džemem
Ingredience:
3 hrnky müsli (vloček)
½ hrnku hladké mouky
100 g rozpuštěného vychlazeného (ne horkého) másla
1/3 hrnku medu
1 vejce
Džem Schwartau dle chuti (jahoda, malina, višeň…)
Postup:
-
Do mísy nasypte mouku a müsli.
-
Ušlehejte spolu máslo, med a vejce.
-
Přidejte směs z másla do mísy s moukou a müsli a dobře zpracujte.
-
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír.
-
Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu.
-
Pečte cca 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu.
-
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.
Tip: Kdo má rád kokos, může do těsta přidat trochu kokosu.
Komentáře:
Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.Jejda já nerad, to en zdroják někde šlápnul vedle...
No jo, Max Boban se na mě nějak tlačí!!!! :-OO
:-) jo, ještě bych nějaké upéct mohla.. ty muesli placičky, to zní dobře..
Chybou takového webu je, že se nedají sdílet ochutnávky...
P.S. Admine, nějak ty komentáře blbnou
Už je to odzkoušené? :-D Ale vypadá to moc dobře... dám pak vědět, jak chutnalo. Díky za tipy!