cz
Recepty na trochu jiné cukroví

4.12.2011 | POTVORA.klara

Cukroví patří neodmyslitelně k vánocům. Linecké, rohlíčky, rumové kuličky....to je "klasika", co takhle něco trošku jiného. Několik zajímavých receptů jsme vám přinesli...

 

Džemové koláčky – Jam Tart

Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g másla
Špetka soli
2-3 lžíce studené vody
Jahodový či meruňkový džem Schwartau
Máslo na vymazání
Formičky - košíčky

 

Postup:

  1.  Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.

  2. Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ni vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.

  3. Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.

  4. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.

  5. Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).

  6. Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.

 

Malinové makronky s bílou čokoládou

Ingredience:
130 g moučkového cukru
110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
2 bílky (o pokojové teplotě)
65 g cukru krupice
4-5 kapek růžového barviva

 

Náplň:
50 ml smetany – 40-45 % tuku
100 g bílé čokolády
45 g malinového džemu Schwartau

 

Postup:

  1. Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.

  2. Cca pětinu bílku dejte na strana, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.

  3. Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.

  4. Směs nandejte do pytlíku s tryskou.

  5. Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.

  6. Předehřejte troubu na zhruba na 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.

  7. Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.

  8. Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte. 

  9. Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.

  10.  Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.

  11. Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.

  12. Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.

 

Müsli placičky s džemem

Ingredience:
3 hrnky müsli (vloček)
½ hrnku hladké mouky
100 g rozpuštěného vychlazeného (ne horkého) másla
1/3 hrnku medu
1 vejce
Džem Schwartau dle chuti (jahoda, malina, višeň…)

 

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku a müsli.

  2. Ušlehejte spolu máslo, med a vejce.

  3. Přidejte směs z másla do mísy s moukou a müsli a dobře zpracujte.

  4. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír.

  5. Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu.

  6. Pečte cca 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu.

  7. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

 

Tip: Kdo má rád kokos, může do těsta přidat trochu kokosu.


Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele Max Boban 16.12.2011 12:58:37

Jejda já nerad, to en zdroják někde šlápnul vedle...

Komentář od uživatele Apták 15.12.2011 22:51:12

No jo, Max Boban se na mě nějak tlačí!!!! :-OO

Komentář od uživatele Karla 15.12.2011 15:59:40

:-) jo, ještě bych nějaké upéct mohla.. ty muesli placičky, to zní dobře..

Komentář od uživatele Max Boban 15.12.2011 11:42:18

Chybou takového webu je, že se nedají sdílet ochutnávky...Plačící

 

P.S. Admine, nějak ty komentáře blbnou

Komentář od uživatele Apták 15.12.2011 0:04:02

Už je to odzkoušené? :-D Ale vypadá to moc dobře... dám pak vědět, jak chutnalo. Díky za tipy!