Pes nebo kočka? Káva nebo čaj? To jsou nesmiřitelné protiklady, z nichž každý má své zapřísáhlé obhájce i odpůrce. Jenže zatímco kočkopes (zatím) vyšlechtěný nebyl, kávový čaj si vychutnat můžete. Tato specialita se jmenuje Cascara (španělsky „ svrchní slupka“).
Cascara je čaj vyráběný ze slupek a dužiny kávových třešní, který se louhuje jako klasický čaj. Jeho chuť se, podobně, jako je tomu u kávy, liší podle druhu použitých kávových třešní a dominují jí ovocné tóny s jemným kávovým dozvukem.
Cascara není žádnou novinkou, tento nápoj je dokonce starší, než káva tak, jak ji známe dnes. Pražení kávy se objevilo až v patnáctém století, slupky kávových třešní se ale již stovky let předtím louhovaly při přípravě horkého nápoje běžně. Tato metoda ale po objevu pražení takřka zmizela a Cascara se jako tradiční nápoj udržela pouze v Etiopii, kde ji nazývají Hashara, Bolívii (Sultana) a Jemenu (Qishr). Ve zbytku světa se z kávových slupek stal odpad nebo hnojivo. Dnes se Cascara vyrábí pouze na třech farmách v Panamě a El Salvadoru.
Nezanedbatelné jsou i příznivé účinky Casscary na lidské zdraví. Oproti kávě totiž při zachování stejného množství kofeinu obsahuje více vitamínů a velké množství antioxidantů. Údajně díky nim vypadají ruce farmářů pracujících s kávovými třešněmi stále mladé a svěží.
Cascara se připravuje podobně jako čaj. Nejčastěji se doporučuje se použít 15 gramů Cascary na 500 ml vody a louhovat šest minut, je ale na chuti každého, jak si nápoj připraví.
Oblíbený je také ledový čaj z Cascary. Do horkého nápoje přidejte pomerančovou kůru, pomerančovou a limetovou šťávu a med a poté přelijte přes led do skleničky
Komentáře:
Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.tak to bych zkusila !!!!!!!!!!!!!