cz
Jak na smažený sýr...

21.7.2013 | elkeramika

„Mamíííí, co bude k obědu?" Mamíííí, a nemohla bys udělat smažák?"..........

NE! To teda nemohla. Zase by mi z toho vyšla usmažená strouhanková skořápka a sýr vylitý na pánvi:((

Také to znáte? Také máte rádi smažený sýr, ale nedokážete jej udělat tak, aby zůstal celý a nevylitý, takový jaký dostanete v restauraci? Já tedy s tím problém mám. Tedy, měla jsem, než jsem prošmejdila od shora dolů internet a sezbírala všechny možné rady a poznatky, jak usmažit sýr krásně boubelatý a hlavně nerozteklý z křupavého strouhankového obalu.
Přišla hodina H, a já se rozhodla usmažit krásný buclatý sýr, a neváhala použít vše co jsem o tomto zapeklitém problému zjistila.
A světe zboř se! Sýr se mi povedl!....Heuréka!......Hurrrrrááá:DDDD
To bylo pochutnáníčko, mňam.....a té chvály, co se mi dostalo:))

A tady jsou ty vychytávky pro ty, kteří smažený sýr rádi a ZATÍM ještě taky tak moc neumí:))

1/ Nepoužívat sýr více než 30%......tučnější se rychleji topí.

2/ Trojobal:
- Hladká mouka
- Vejce čistá, bez příměsí (pivo, mléko, voda, atd.)
- Strouhanka smíchaná s jednou třetinou polohrubé mouky. Tuto fintu jsem ale vynechala a obalila jsem sýr v čisté strouhance, protože jsem použila fintu jinou, následující:

3/ Před obalením sýra v mouce sýr namočit, aby na něj lépe přichytla mouka.
Já jsem mezi dva plátky sýra vložila také plátek šunky......když už, tak už :))......a pak jsem to celé opláchla ve vlažné vodě a pak teprve jsem sýr obalila v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.

4/ Sýr obalený v trojobalu vložit před samotným smažením alespoň na dvě hodiny do mražáku.

5/ Sýr smažit rychle, na vyšší teplotu, ( ale zase ne moc prudce, aby se stihl uvnitř roztopit), je třeba to vychytat.

6/ Sýr smažit ve vyšší vrstvě oleje, alespoň tak vysoké, aby byl sýr celý potopený.
Já jsem pánev dala do skříně a použila jsem vyšší rendlíček, ve kterém smažím koblížky. Do něj jsem nalila asi 4 cm vysoko ode dna olej, nechala klasicky rozpálit, pak stáhla plyn a vložila první sýr.

7/ Sýr při smažení nijak neotáčíme ani jinak do něj nedloubeme.)).....a už vůbec jej nesmíme propíchnout!!!

8/ Sýr vytáhnout z oleje jakmile „zbuclatí".....nafoukne se. To je nejvyšší čas, aby nepraskl a nevylil se. Počítejte s tím, že po vyndání z oleje na talíři ještě malinko zrůžoví.

Tak. A je to)). Doufám, že jsem pomohla všem těm, kteří to potřebují a přeji dobrou chuť:))
Lenka

Komentáře:

Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.
Komentář od uživatele elkeramika 26.7.2013 20:57:46

BilaPavučinka....to je super.....jsem ráda, že to pomohlo taky někomu jinému:))

Komentář od uživatele N FASHION 26.7.2013 7:04:27

Usmívající se super návod

Komentář od uživatele BilaPavucinka 25.7.2013 20:20:37

Tak fakt to bylo po tom zmrazení mnohem lepšíMrkající, takže doporučujiUsmívající se......

Komentář od uživatele sibyla13 25.7.2013 7:38:12

Uzený sýr není tak náchylný a chutnááá....Smějící se

Komentář od uživatele BilaPavucinka 24.7.2013 16:48:13

Jéééé, to je boží, hned zítra na to jdu, moc díky a dám vědět jak to dopadloSmějící seMrkající

Komentář od uživatele Esperanza náramky 23.7.2013 23:45:53

Skvělé tipy, mě kolikrát vytekl.Smějící se

Komentář od uživatele Jarado 23.7.2013 20:18:17

:-) perfektní tipy...

Komentář od uživatele Gríša 23.7.2013 16:17:22

Díky za rady, určitě to vyzkouším. Zrovna jsem teď narazila na dva kousky obaleného sýra v mrazáku, kam jsem ho ovšem dávala před časem a nic netuše, že se to takhle může hodit Usmívající se

Komentář od uživatele Thais 22.7.2013 23:25:43

No já se o smažák doma ani nepokouším, protože jakožto vegetariánka ho mám v každé restauraci kam jdeme Smějící se většinou je to jediné jídlo bez masa co vedou Mrkající

Komentář od uživatele elkeramika 22.7.2013 16:17:17

Když mi se zdá, že když je sýr obalený dvakrát, tak už je tam té strouhanky nějak moc....hmmmm

Ale i dvakrát obalený se mi už vylil.....jsem prostě šikulkaS vyplazeným jazykem

Komentář od uživatele Karla 22.7.2013 11:44:16

A já přesně z tohoto důvodu kupuji už ty polotovary, protože to mám pak celé "roztelké".. no myslím, že teď s tipy od Elkeramiky koupím klasický eidam a obalím..

Komentář od uživatele Mačka 22.7.2013 9:12:44

To jsou dobré tipy. Můžu příště vyzkoušet. Já obaluji sýr dvakrát v trojobalu,  to taky pomůže. Jo, a používám občas i tučnější, ten je daleko chutnější,  než ten nízkotučný.

Komentář od uživatele elkeramika 21.7.2013 22:12:48

Potvůrko, pozdě ale přeci:))

Komentář od uživatele Jitule 21.7.2013 20:02:41

Mrkající DOBRÉ TIPY..

Komentář od uživatele POTVORA Fintiva 21.7.2013 19:54:08

Leni, tohle jste měla vložit dopoledne... Dnes měl můj přítel opět "rozlitý sýr"...:-) Tak příště bude "elkeramický nerozlitý sýr"....-)