„Mamíííí, co bude k obědu?" Mamíííí, a nemohla bys udělat smažák?"..........
NE! To teda nemohla. Zase by mi z toho vyšla usmažená strouhanková skořápka a sýr vylitý na pánvi:((
Také to znáte? Také máte rádi smažený sýr, ale nedokážete jej udělat tak, aby zůstal celý a nevylitý, takový jaký dostanete v restauraci? Já tedy s tím problém mám. Tedy, měla jsem, než jsem prošmejdila od shora dolů internet a sezbírala všechny možné rady a poznatky, jak usmažit sýr krásně boubelatý a hlavně nerozteklý z křupavého strouhankového obalu.
Přišla hodina H, a já se rozhodla usmažit krásný buclatý sýr, a neváhala použít vše co jsem o tomto zapeklitém problému zjistila.
A světe zboř se! Sýr se mi povedl!....Heuréka!......Hurrrrrááá:DDDD
To bylo pochutnáníčko, mňam.....a té chvály, co se mi dostalo:))
A tady jsou ty vychytávky pro ty, kteří smažený sýr rádi a ZATÍM ještě taky tak moc neumí:))
1/ Nepoužívat sýr více než 30%......tučnější se rychleji topí.
2/ Trojobal:
- Hladká mouka
- Vejce čistá, bez příměsí (pivo, mléko, voda, atd.)
- Strouhanka smíchaná s jednou třetinou polohrubé mouky. Tuto fintu jsem ale vynechala a obalila jsem sýr v čisté strouhance, protože jsem použila fintu jinou, následující:
3/ Před obalením sýra v mouce sýr namočit, aby na něj lépe přichytla mouka.
Já jsem mezi dva plátky sýra vložila také plátek šunky......když už, tak už :))......a pak jsem to celé opláchla ve vlažné vodě a pak teprve jsem sýr obalila v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
4/ Sýr obalený v trojobalu vložit před samotným smažením alespoň na dvě hodiny do mražáku.
5/ Sýr smažit rychle, na vyšší teplotu, ( ale zase ne moc prudce, aby se stihl uvnitř roztopit), je třeba to vychytat.
6/ Sýr smažit ve vyšší vrstvě oleje, alespoň tak vysoké, aby byl sýr celý potopený.
Já jsem pánev dala do skříně a použila jsem vyšší rendlíček, ve kterém smažím koblížky. Do něj jsem nalila asi 4 cm vysoko ode dna olej, nechala klasicky rozpálit, pak stáhla plyn a vložila první sýr.
7/ Sýr při smažení nijak neotáčíme ani jinak do něj nedloubeme.)).....a už vůbec jej nesmíme propíchnout!!!
8/ Sýr vytáhnout z oleje jakmile „zbuclatí".....nafoukne se. To je nejvyšší čas, aby nepraskl a nevylil se. Počítejte s tím, že po vyndání z oleje na talíři ještě malinko zrůžoví.
Tak. A je to)). Doufám, že jsem pomohla všem těm, kteří to potřebují a přeji dobrou chuť:))
Lenka
Komentáře:
Komentáře mohou vkládat jen přihlášení uživatelé.BilaPavučinka....to je super.....jsem ráda, že to pomohlo taky někomu jinému:))
super návod
Tak fakt to bylo po tom zmrazení mnohem lepší, takže doporučuji......
Uzený sýr není tak náchylný a chutnááá....
Jéééé, to je boží, hned zítra na to jdu, moc díky a dám vědět jak to dopadlo
Skvělé tipy, mě kolikrát vytekl.
:-) perfektní tipy...
Díky za rady, určitě to vyzkouším. Zrovna jsem teď narazila na dva kousky obaleného sýra v mrazáku, kam jsem ho ovšem dávala před časem a nic netuše, že se to takhle může hodit
No já se o smažák doma ani nepokouším, protože jakožto vegetariánka ho mám v každé restauraci kam jdeme většinou je to jediné jídlo bez masa co vedou
Když mi se zdá, že když je sýr obalený dvakrát, tak už je tam té strouhanky nějak moc....hmmmm
Ale i dvakrát obalený se mi už vylil.....jsem prostě šikulka
A já přesně z tohoto důvodu kupuji už ty polotovary, protože to mám pak celé "roztelké".. no myslím, že teď s tipy od Elkeramiky koupím klasický eidam a obalím..
To jsou dobré tipy. Můžu příště vyzkoušet. Já obaluji sýr dvakrát v trojobalu, to taky pomůže. Jo, a používám občas i tučnější, ten je daleko chutnější, než ten nízkotučný.
Potvůrko, pozdě ale přeci:))
DOBRÉ TIPY..
Leni, tohle jste měla vložit dopoledne... Dnes měl můj přítel opět "rozlitý sýr"...:-) Tak příště bude "elkeramický nerozlitý sýr"....-)